Podnikání v České republice a Polsku – rozdílnosti obchodního rejstříku31/12/10 / Zprávy

Česká televize informovala ve svém zpravodajství o tématu obchodního rejstříku v ČR a Polsku; k tématu se vyjadřovala Darina Kovačíková, advokátka ostravské pobočky advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík. Reportáž naleznete na adrese www.ct24.cz/zive, v sekci Archiv, vysílání s datem 3. prosince 2010, pořad Události v regionech (Ostrava) s časem vysílání 04:23 (minuta pořadu 19:30 až 22).

S ohledem na skutečnost, že na problematiku zápisu do obchodního rejstříku, resp. rozdílnosti v systému obchodního rejstříku ČR a Polska, bývají často dotazováni advokáti z naší ostravské pobočky, jsou níže uvedeny základní informace k této otázce.

Občané České republiky jsou zvyklí na velmi široké množství informací o subjektech zapsaných v obchodním rejstříku, které jsou jim kdykoli dostupné online na portálu www.justice.cz. Český obchodní rejstřík vedený v elektronické podobě se skládá nejen z registru osob zapsaných v obchodním rejstříku, ale také ze sbírky listin, do které jsou subjekty v rejstříku zapsané povinny zakládat zákonem určené listiny. Takovými listinami jsou například dokumenty související se založením společnosti, výroční zprávy, účetní závěrky aj. (blíže ust. § 38i - § 38j zákona č. 513/1991 Sb. obchodní zákoník v platném znění). Současně je možné touto formou a bezplatně získat také tzv. úplný výpis z obchodního rejstříku, tzn. včetně celé historie od založení společnosti až do současnosti a to dokonce i po jejím výmazu z obchodního rejstříku.

Naproti tomu obchodní rejstřík v Polsku (tzv. Krajowy Rejestr Sadowy) poskytuje ve srovnání s českým portálem www.justice.cz informace v elektronické podobě na portálu Ministerstva spravedlnosti www.ms.gov.pl jen ve velmi omezené podobě. Touto cestou máte možnost zjistit pouze aktuální stav zápisu společnosti v obchodním rejstříku, tedy údaje o jejím sídle, datu založení, osobách oprávněných jednat za společnost a informace o případné likvidaci. V případě, že se potřebujete seznámit s podrobnějšími údaji, včetně historie společnosti, je nezbytné za tímto účelem osobně navštívit Soud Rejonovy. Vydání úplného výpisu z obchodní rejstříku je navíc zpoplatněno částkou 60 zlotých, vydání aktuálního výpisu potom částkou 30 zlotých. Výpisy jsou vydávány na počkání na kterémkoli soudě.