Přístup k informacím08/03/04 / cata_european-union-news

Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2003/98/ES ze dne 17. listopadu 2003 o dalším užití informací veřejného sektoru Úřední věstník EU L 345 ze dne 31. prosince 2003

Cílem této směrnice je rozšířit přístup k dokumentům veřejných subjektů členských států a jejich další užití, a to zakotvením minimálních pravidel v této oblasti. Termín „další užití“ se vztahuje na následné užití dokumentu osobou, která dokument získala od úřadu, a výslovně zahrnuje nekomerční i komerční užití. Dokonce je-li další zamýšlené užití komerční, není úřad oprávněn účtovat poplatky vyšší, než činí skutečné náklady na pořízení příslušného dokumentu. Úřadům se doporučuje vytvářet dokumenty v elektronické podobě dostupné bez nutnosti užití speciálního softwaru, což má přinést snížení nákladů a času.

Stávající pravidla členských států týkající se svobody poskytování informací a vymezující přístup k dokumentům nejsou směrnicí dotčena. V případě, kdy členské státy odejmou dokument z přístupu veřejnosti nebo jej již dále neaktualizují, jsou povinny tuto skutečnost oznámit.

Dokumenty lze zpřístupňovat buď bez licence anebo může být uzavřena standardní licenční smlouva pokrývající řádné užití, zákaz provádění změn, odpovědnost a uvedení zdroje. Licenci je nutné nabídnout ve lhůtě 20 dnů ode dne příslušné žádosti, v případě složitého požadavku je možné tuto lhůtu prodloužit o dalších 20 dnů. Veřejné orgány mohou uzavřít výhradní smlouvy o rozšiřování dokumentů, na něž se vztahuje příslušná směrnice, pouze tam, kde je „potřeba zajistit služby ve veřejném zájmu“, tzn. kde by jinak nebylo možné příslušný dokument vydat. Každá z výhradních smluv by měla být v pravidelných intervalech přezkoumávána. Přezkoumány by měly být i stávající výhradní smlouvy a v případě, že jsou nevyhovující, by měly být ukončeny před rokem 2008.

Směrnice vstoupila v účinnost dne 31. prosince 2003 a členské státy se jí mají přizpůsobit do 1. července 2005.