COVID II. – podpora pro OSVČ a malé a střední podniky AKTUALIZACE01

Podpora pro osoby samostatně výdělečně činné („OSVČ“) a malé a střední podniky („MSP“) postižené opatřeními proti šíření koronaviru „ZÁRUKA COVID“ byla vyčerpána během jediného dne. V pondělí 30. 3. 2020 byly zveřejněny podmínky navazujícího programu COVID II., ve kterém je k dispozici 20 mld. Kč. Příjem žádostí do prvního kola odstartoval 2. 4. 2020. Zájem byl tak velký, že po 3 hodinách byl příjem žádostí pozastaven pro přečerpání limitu 1,5 mld. Kč původně alokovaných pro 1. kolo výzvy. Po změně podmínek výzvy (navýšení prostředků na 5 mld. Kč) došlo k obnovení příjmu žádostí. První kolo bude otevřeno do 3. dubna 2020, 23:59. Je třeba jednat rychle a neotálet.

Dne 19. března 2020 přijala vláda usnesení č. 260, kterým vzala na vědomí návrh podpory pro OSVČ a MSP postižené opatřeními proti šíření koronaviru COVID II. Realizací programu byl pověřen ministr průmyslu a obchodu. Projekt podpory COVID II. cílí na živnostníky a drobné, malé a střední podniky (do 250 zaměstnanců a obratu 50 mil. eur) a není tak určen pro velké podniky, které nesplňují definici MSP. Podmínky programu COVID II. jsou zveřejněny na webových stránkách Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s. („ČMZRB“). Po právní stránce se jedná o podporu ve formě záruky a finančního příspěvku poskytovanou v režimu podpory de minimis.

Cílem programu COVID II. je usnadnit přístup k provoznímu financování OSVČ a MSP, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Za tímto účelem je možné požádat o podporu ve formě bankovní záruky ČMZRB za provozní úvěr komerční banky a ve formě finančního příspěvku na úhradu úroků zaručovaného úvěru. Žádosti a její přílohy budou přijímány od 2. 4. 2020, a to pouze na oficiálních formulářích některé ze spolupracujících komerčních bank, jejichž seznam je uveden na stránkách ČMZRB. Vzhledem k tomu, že program COVID II je financován ze strukturálních fondů EU v rámci OPPIK, není určen na profinancování provozních potřeb vztahujících se k podnikatelským aktivitám na území hlavního města Prahy. Dle sdělení ČMZRB se však o podpoře i těchto projektů jedná.

Přesné parametry programu jsou uvedeny ve výzvě k předkládání projektů. ČMZRB bude zaručovat úvěry až do 15 mil. Kč. Poskytovaná záruka ČMZRB může krýt až 80 % jistiny komerčního úvěru. Úvěr u komerční banky nebude bezúročný. ČMZRB však poskytne finanční příspěvek na úhradu úroků zaručovaného úvěru. Záruku i finanční příspěvek bude ČMZRB poskytovat na dobu nejdéle 3 let. Zvýhodněný úvěr bude možné využít na úhradu provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájemné, náklady na energie, pořízení a financování materiálu, zásob a dalšího drobného majetku, dodavatelsko-odběratelské faktury, předfinancování pohledávek apod. Na úhradu nákladů, které nejsou programem podporovány, nebude možné úvěr získat. V tomto smyslu není možné program využít na zaplacení splátek dříve poskytnutého úvěru či leasingu, na zakoupení nového stroje, technologie, nemovitosti, pohledávky za společníky či prostě jen na živobytí. Není rovněž určen pro ty živnostníky a MSP, kteří nemuseli omezit nebo zastavit provoz kvůli zavedeným opatřením proti koronavirové infekci.

Jeden žadatel může o záruku COVID II. požádat jednou za 6 měsíců. Vzhledem k tomu, že se jedná o podporu provozního financování žadatele, může využít tuto podporu například pro více provozoven (zatím s výjimkou provozoven na území hl. m. Prahy). Žadatel o úvěr se musí nejprve obrátit na některou ze spolupracujících komerčních bank, kterou požádá o provozní úvěr s tím, že by podnikatel rád využil podporu ČMZRB v rámci COVID II. Smlouva o zaručovaném úvěru uzavřená s touto bankou bude povinnou náležitostí žádosti o záruku COVID II. S vyplněným formulářem žádosti včetně všech příloh se následně žadatel obrátí na ČMZRB. Žádost budou přijímat všechna obchodní místa ČMZRB, avšak výhradně prostřednictví E-Podatelny. Žadatel o podporu se musí připravit na to, že stejně jako v případě jiných úvěrů bude posuzována jeho bonita. Současně s úvěrovým procesem v bance může běžet vyřizování záruky ČMZRB. Přestože komerční banky i ČMZRB deklarovaly, že se budou snažit být ve schvalování co nejrychlejší, délka procesu se bude pochopitelně odvíjet od úplnosti a kvality dodaných podkladů od podnikatele, kterých je dle zveřejněné výzvy požadována celá řada.

Program COVID II. je oproti předchozímu programu zacílen spíše na menší podniky a živnostníky. Vzhledem k tomu, že se očekává značný nápor žádostí a vyčerpání programu v průběhu všech kol během pár dní, Ministerstvo průmyslu a obchodu již připravuje pokračování záruk na úvěry pro podnikatele v rámci programu COVID III., ve kterém by mělo být k dispozici dalších 10 mld. Kč. Jedná se navíc o podpoře podnikatelů z Prahy.