COVID II. – podpora pro OSVČ a malé a střední podniky

Podpora pro osoby samostatně výdělečně činné („OSVČ“) a malé a střední podniky („MSP“) postižené opatřeními proti šíření koronaviru „ZÁRUKA COVID“ byla vyčerpána během jediného dne. V pondělí 30. 3. 2020 budou zveřejněny podmínky navazujícího programu COVID II., ve kterém by mělo být k dispozici 5 mld. korun. Očekává se nápor žádostí, proto je třeba jednat rychle a neotálet.

Dne 19. března 2020 přijala vláda usnesení č. 260, kterým vzala na vědomí návrh podpory pro OSVČ a MSP postižené opatřeními proti šíření koronaviru COVID II. Realizací programu byl pověřen ministr průmyslu a obchodu. Oproti předchozímu programu míří projekt podpory COVID II. na živnostníky a drobné, malé a střední podniky (do 250 zaměstnanců a obratu 50 mil. eur). Podmínky programu doposud nebyly uveřejněny. V očekávání spuštění programu lze však sledovat webové stránky Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s. („ČMZRB“), na kterých se pod záložkou „Podnikatelé“ v sekci „Záruky“, případně „Úvěry“ předpokládá zveřejnění podmínek programu COVID II.

Cílem programu COVID II. je usnadnit přístup k provoznímu financování OSVČ a MSP, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Příjemce podpory bude moci požádat o provozní úvěr na konkrétní provozní výdaje uvedené v žádosti u některé ze spolupracujících komerčních bank, na který bude moci využít záruku ČMZRB. Přesné parametry úvěru budou oznámeny ve výzvě k předkládání žádostí (projektů), kterou bude program CIVID II. realizován. Předpokládá se, že ČMZRB by mohla zaručovat bezúročné úvěry již od 10 tisíc až do 15 mil. Kč, s ročním odkladem splátek a dobou ručení až 3 roky. Poskytovaná záruka by mohla krýt až 80 % komerčního úvěru.

Zvýhodněný úvěr bude možné využít na úhradu provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájemné, náklady na energie, pořízení a financování zásob, dodavatelsko-odběratelské faktury apod. Na úhradu nákladů, které nebudou programem podporovány, nebude možné úvěr získat. V tomto smyslu by neměl být program využitelný, a to stejně jako ten předchozí, na splátky dříve poskytnutého úvěru či leasingu nebo pohledávky za společníky. Na co by se měl žadatel připravit?

V prvním kroku bude nutné vyplnit oficiální formulář žádosti, který bude k dispozici včetně všech příloh na webových stránkách ČMZRB. Žádost budou přijímat všechna obchodní místa ČMZRB, avšak výhradně prostřednictví E-Podatelny, dle uživatelského manuálu, který je na stránkách zveřejněn. Současně bude nutné požádat o provozní úvěr u komerčních bank s tím, že by podnikatel rád využil podporu ČMZRB v rámci COVID II. Zapojení do programu již mnohé banky oznámily. Žadatel o podporu se musí připravit na to, že stejně jako v případě jiných úvěrů bude posuzována jeho bonita. Současně s úvěrovým procesem v bance může běžet vyřizování záruky ČMZRB. Přestože komerční banky i ČMZRB deklarovaly, že se budou snažit být ve schvalování co nejrychlejší, délka procesu se bude pochopitelně odvíjet od úplnosti a kvality dodaných podkladů od podnikatele.

Pokud bude mít žádost obdobné parametry jako v předchozím programu COVID I., pak je třeba počítat s nutností přípravy zejména projektu, charakteristiky žadatele, prohlášení pro indentifikaci fyzické nebo právnické osoby, prohlášení žadatele o podporu de minimis, údajů o ekonomických vazbách žadatele, ekonomické přílohy (účetnictví, daňové evidence), údajů o úvěrech a ostatních závazcích, souhlasu druhého manžela a dalších dokumentů dle požadavku programu a obchodní politiky jednotlivých bank.

Program COVID II. je oproti předchozímu programu zacílen spíše na menší podniky a živnostníky. Vzhledem k tomu, že se očekává značný nápor žádostí a vyčerpání programu během pár dní, Ministerstvo průmyslu a obchodu již připravuje pokračování záruk na bezúročné úvěry pro podnikatele v rámci programu COVID III., ve kterém by mělo být k dispozici dalších 10 mld. Kč.