Program "Antivirus" - nástroje finanční pomoci zaměstnavatelům

25. březen 2020  |  Zaměstnavatelé a zaměstnanci

Zvažujete jak zachovat zaměstnanost a minimalizovat ekonomické ztráty?  Podívejte se, jaké finanční nástroje připravil stát pro podnikatele, jejichž zaměstnanci byli přímo či nepřímo zasaženi opatřeními státních orgánů orgány přijatých v boji proti koronaviru.

MPSV v rámci programu Antivirus připravilo několik typů kompenzací pro zaměstnavatele, a to dle různých situací, v nichž se mohou nacházet.  Typy kompenzací jsou rozčleněny do režimů dle písmen A-E. Ve středu 25. března bude vládou projednán návrh na motivační bonus pro zaměstnavatele, jehož cílem je motivovat podnikatele, kteří i přes obtížné podmínky dále fungují.

Zaměstnavatelé budou oprávněni žádat o kompenzaci vyplacených náhrad po skončení vykazovacího období, tj. po skočení kalendářního měsíce, za který bude zaměstnavatel žádat o kompenzaci. Detaily postupu, jak o kompenzace žádat či jak budou státní orgány posuzovat splnění podmínek pro výplatu kompenzací, mají být známy koncem tohoto týdne.  Zvažte tedy, v jaké situaci jste a o který z případů ve Vašem podniku může jít:

Pozornost je třeba věnovat nejen kategorii, do které Váš podnik může spadat. Ale i základu, ze kterého kompenzace počítá zaměstnavatel a stát. Zaměstnavatel zaměstnancům poskytuje náhradu mzdy, která je počítána z průměrného výdělku zaměstnance. Nejde tedy ani o mzdu, ani o aritmetický průměr, ale průměrný výdělek počítaný způsobem stanoveným zákoníkem práce. Kompenzace poskytované státem se pak mají vztahovat k tomu, co zaměstnavatel zaměstnanci skutečně na dané náhradě vyplatil (neboť jde o zpětné kompenzace).