Otevřený dopis vedení ÚOHS

23. březen 2020  |  Firmy

Čeští soutěžní advokáti Pavel Dejl, Martin Nedelka a Robert Neruda se na vedení ÚOHS obrátili s otevřeným dopisem. V něm v souvislosti pandemií COVID-19 navrhují, aby ÚOHS dočasně aplikoval mírnější politiku ve vztahu k tzv. standstill povinnosti, která spojujícím se podnikům znemožňuje realizovat transakce do okamžiku pravomocného povolení.

Česká ekonomika nezbytně potřebuje, aby podniky a jednotliví podnikatelé v co největší míře zachovali své provozy a svou podnikatelskou činnost. S ohledem na mimořádnou situaci podnikatelé mohou čelit značným problémům a mohou být nuceni hledat nová podnikatelská řešení, restrukturalizovat své obchodní modely či se spojovat s jinými, aby přežili. Bude kritické, aby se taková řešení implementovala v co nejkratším možném čase.

Pokud by ÚOHS – po přechodnou dobu – byl při udělování výjimek ze zákazu uskutečnění spojení benevolentnější, výrazně by tím stranám budoucích transakcí ulevil, umožnil by rychlé restrukturalizace, aniž by došlo k narušení samotné podstaty kontroly koncentrací.

Velmi si vážíme odhodlání ÚOHS zajistit plynulý běh kontroly koncentrací přes obtíže, které dnešní doba přináší. Předkládáme proto tento návrh ÚOHS k jeho zvážení a nabízíme diskusi ohledně toho, jak by soutěžní právo mohlo přispět k zvládnutí této bezprecedentní situace.

Pokud se s návrhem ztotožňujete, budeme rádi, pokud se k otevřenému dopisu přidáte.