Povinné nošení roušek – výjimky přibývají

3. květen 2020  |  Krizová a mimořádná opatření

Jestli něco aspiruje na slovo letošního roku, pak je to vedle koronaviru slovo rouška. Rouška se z mnoha důvodů stala symbolem vyhlášeného nouzového stavu. Roušky všichni povinně nasazujeme od 19. 3. 2020. I když se postupně staly součástí našich životů, netrpělivě čekáme na zrušení této povinnosti, které bude více méně znamenat návrat k „normálu“. A první výjimky skutečně přicházejí.

Plošná povinnost nošení roušek byla zavedena usnesením vlády č. 247 ze dne 18. 3. 2002. Tímto usnesením vláda zakázala s účinnosti od 19. 3. 2020 od 0:00 hod. všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének.

Toto usnesení bylo zrušeno s účinností od 31. 3. 2020, a to usnesením vlády č. 347 ze dne 30. 3. 2020 (o němž vláda informovala usnesením č. 394 ze dne 6. 4. 2020), kterým vzala na vědomí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 30. 3. 2020. Tímto mimořádným opatřením byl stanoven totožný zákaz pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště bez ochranného prostředku dýchacích cest, ovšem s prvními dvěma výjimkami, a to (1.) pro děti do 2 let a (2.) řidiče motorových vozidel, pokud jsou sami v uzavřeném vozidle.

Potřeba dalších výjimek si vyžádala vydání nového mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 9 4. 2020, kterým bylo předchozí opatření zrušeno. Novým opatřením byl vydán shodný zákaz pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště bez ochranného prostředku dýchacích cest, který nově neplatil pro (1.) děti do 2 let, (2.) osoby v uzavřeném vozidle, pokud jsou všichni členy společné domácnosti, (3.) osoby se závažnými poruchami autistického spektra a (4.) řidiče ve veřejné dopravě, kteří jsou sami v uzavřené kabině oddělené od prostoru určeného pro přepravu osob.

S postupným uvolňováním krizových opatření vlády bylo nutné přistoupit k dalšímu rozšíření výjimek z plošné povinnosti nošení roušek, které reflektují uvolňovaná opatření. Ministerstvo zdravotnictví navázalo na opatření z 9. 4. 2020, jež nicméně s účinností ode dne 1. 5. 2020 zrušilo mimořádným opatřením ze dne 30. 4. 2020, kterým zakotvilo další tři nové výjimky. Podle nového opatření je tedy zakázán pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to s výjimkou:

  1. dětí do 2 let věku
     
  2. dětí v mateřské škole starších 2 let a mladších 7 let při pobytu v mateřské škole nebo v dětské skupině při pobytu v prostorách, kde se provozuje dětská skupina
    (tato výjimka se přitom vztahuje na vnitřní i vnější prostory a navazuje na ni společná metodika Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, která byla představena dne 1. 5. 2020 a k dispozici je zde)
     
  3. osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu
    (tato výjimka se bude vždy poměřovat vzhledem k povaze a projevům onemocnění konkrétní osoby, typicky se např. bude jednat o osoby s Alzheimerovou chorobou, přičemž tato výjimka v sobě zahrnuje i předchozí výjimku vztahující se na osoby se závažnými poruchami autistického spektra)
     
  4. osob v uzavřeném vozidle, jsou-li všechny členy společné domácnosti
     
  5. řidičů ve veřejné dopravě, kteří jsou sami v uzavřené kabině oddělené od prostoru určeného pro přepravu osob
     
  6. osob při provádění autorského díla a osob účinkujících při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu, jsou-li splněny dále uvedené hygienické podmínky
    (jedná se např. o filmaře a o vystupující umělce např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení)
     
  7. moderátorů, redaktorů a obdobných osob vystupujících v rozhlasových, televizních a dalších pořadech, ve studiu a bez hostů, a to pouze v případě, jsou-li splněny dále uvedené hygienické podmínky

Pro všechny ostatní, kteří do výjimek nespadají, nadále platí povinnost nosit pokrývku úst a nosu (a to na všech místech mimo bydliště, jako např. v zaměstnání, ve veřejných dopravních prostředcích, obchodech apod.).

S posledními dvěma výjimkami se pojí řada hygienických opatření. Osobám organizujícím provádění autorského díla, tvůrcům a výrobcům audiovizuálních děl nebo pořadů, pokud vyžadují po osobách uvedených výše v bodě 6. a 7. vystupování bez ochranných prostředků dýchacích cest, se nařizuje zajistit splnění následujících podmínek:

  • osobám uvedeným v bodě 6 (tj. zejména vystupujícím umělcům) musí být proveden test RT-PCR na přítomnost SARS CoV-2 s negativním výsledkem, který není starší než 4 dny před zahájením provádění díla nebo natáčení audiovizuálního díla nebo pořadu, a následně vždy alespoň jednou za 14 dnů, pokud provádění díla trvá;
  • mezi účinkujícími umělci a dalšími osobami konajícími v místě provádění autorského díla činnosti související s prováděním autorského díla nebo tvorbou audiovizuálního díla nebo pořadu (dále jen „spolupracovník“), mezi umělci a diváky apod musí být dodržen odstup alespoň 2 m (tento odstup nemusí být dodržen mezi účinkujícími umělci);
  • místo provádění autorského díla nebo natáčení audiovizuálního díla nebo pořadu musí být pravidelně dezinfikováno a v případě, že se jedná o uzavřené prostory, i pravidelně větráno;
  • musí být zajištěna dezinfekce rudkou pro umělce i jejich spolupracovníky;
  • v případě, že některý z umělců nebo jejich spolupracovníků má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, musí být zamezen jeho přístup do místa provádění autorského díla nebo tvorby audiovizuálního díla nebo pořadu.

Uvidíme, jak rychle a za jakých podmínek bude oprávnění nenosit ochranné prostředky dýchacích cest rozšiřováno i na další osoby. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví nejsou navázána na nouzový stav, takže i po jeho skončení budou povinnosti uložené těmito opatřeními platit tak dlouho, dokud nebudou zrušeny. Pokuty „za roušky“ se přitom řídí zákonem o ochraně veřejného zdraví, přičemž ve vztahu k trestání přestupků podle zákona o ochraně veřejného zdraví byla posílena pravomoc Policie ČR i obecní policie (viz náš článek na blogu).