Rozdělení společnosti O2 Czech Republic na shortlistu prestižního ocenění13/01/16 / Zprávy

Rozdělení telekomunikačního operátora O2 Czech Republic, k němuž formou odštěpení došlo loni v červnu a na němž se formou komplexního právního poradenství podílela advokátní kancelář KŠB, se ocitlo v užším výběru soutěže TMT Finance World Award 2015. Odborníci z oblasti telekomunikací, technologií a médií, kteří nominované případy posuzovali, tak ocenili složitost, rozsah a specifičnost celé této unikátní operace.

Při odštěpení byla zachována existence společnosti O2, přičemž zároveň došlo ke vzniku nové společnosti Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN). V důsledku odštěpení došlo k tzv. unbundlingu, tedy oddělení činností telekomunikačního operátora (které bude nadále vykonávat O2) a telekomunikační infrastruktury (která přešla na nově vzniklý CETIN). Tento krok lze v oblasti telekomunikací považovat za celosvětový unikát a pravděpodobný vzor pro případné obdobné změny integrovaných operátorů ve světě. Vše ještě násobí skutečnost, že se jednalo o rozdělení subjektu, který má desítky tisíc akcionářů a jehož akcie jsou obchodovány na regulovaném trhu. O extrémní náročnosti celého procesu z pohledu právního řešení se lze podrobněji dočíst zde.

Zmiňovaná transakce byla v rámci soutěže konkrétně nominována v kategorii The 2015 Telecom Infrastructure Deal of the Year. Soutěž TMT Finance World Award organizuje britská společnost TMT Finance, zaměřující se na globální zpravodajství a organizování konferencí v oblasti telekomunikací, technologií a médií. Více informací o celé soutěži lze najít v tomto odkazu.